Rescue Dogs

Logo search and Rescue de Roedel
Nuttige tel.nummers:
Toon: 0477 494040
Lucinda: 0474 237071

sardogs@hondenschoolderoedel.be

De afdeling Search & Rescue Dogs De Roedel ging officieel van start in augustus 2012. Tijdens doorgedreven trainingen worden reddingshonden en hun geleiders opgeleid in het opsporen van vermiste personen.
Met zijn uiterst gevoelig reukvermogen onderscheidt de hond zich zeer sterk van de menselijke neus. Hij kan zeer gedetailleerd verschillende geuren herkennen. Mits een goede training kan hij daardoor ingezet worden bij het opsporen van brandversnellers, drugs, bepaalde ziektes en… levende mensen of menselijke resten.
Voor het opsporen van vermiste personen bestaan er verschillende disciplines, waarvan er twee door onze ploeg worden beoefend.

Bij het mantrailen volgt de hond een spoor dat gevormd wordt door de geur van de vermiste. De hond ruikt daarom bij de start aan een kledingstuk, hoofdkussen, gsm, autozetel,… waar de geur van de gezochte persoon aan vastkleeft. Deze manier van speuren gebeurt aan een lange lijn. Deze techniek kan – naargelang de weersomstandigheden – tot een tweetal dagen na de verdwijning toegepast worden.

Anderzijds kan je ook zoeken door “air scenting”. De hond zoekt dan naar iedere menselijke geur en is niet aangelijnd. Dit zoekwerk kan zelfs maanden na de verdwijning nog georganiseerd worden.

Bij het los zoeken (air scenting) kan de hond op drie manieren aangeven dat hij een vermiste heeft gevonden:
– door het bringselen. De hond zoekt, vindt, neemt een voorwerp dat hij meedraagt (bringsel) in de muil en loopt terug naar de geleider om hem te gaan halen. Vervolgens brengt hij de geleider tot bij het slachtoffer.
– door het aanblaffen. De hond zoekt, vindt, blijft bij het slachtoffer en blaft tot de geleider bij het slachtoffer aankomt. De hond “roept” de geleider dus naar de vindplaats.
– door het leeg verwijzen. De hond zoekt, vindt en loopt naar de geleider om hem vervolgens naar de vermiste te brengen.
Ons reddingswerk is geen sport, maar hulpverlening aan mensen in nood. Daarom wordt er geoefend in verschillende omstandigheden en op diverse locaties. Denk daarbij aan bossen, open vlaktes, langs waterkanten, op puin en in gebouwen. De trainingen van de rescueploeg vinden in de meest uiteenlopende weersomstandigheden plaats, van ijzig koud tot kleddernat en zomers warm.

Doelstelling

Het uiteindelijke doel van de Search & Rescue Dogs De Roedel is dat de hondenteams na voldoende opleiding door de officiële instanties ingezet kunnen worden bij reddings- en zoekopdrachten. De teams worden nooit vergoed voor hun inzet of training.

Opleiding

De opleiding van een team (hond en geleider) duurt ongeveer twee jaar en wordt stapsgewijze opgebouwd. De motivatie van de hond en zijn geleider is van kapitaal belang om het hele parcours te doorlopen en het vol te houden.
Rescuewerk gebeurt op vrijwillige basis, maar het is zeker niet vrijblijvend. Daarom komen enkel zeer gemotiveerde geleiders in aanmerking om lid te worden van de Search & Rescue Dogs De Roedel. Het is de bedoeling dat de hondenteams zich voor vele jaren engageren, want wij willen de opgeleide teams ook maximaal kunnen inzetten op vraag van een officiële instantie.